— Indeling plankton pagina —

  • Plankton indeling
  • Pico, nano en micro (Fytoplankton)
  • Micro, meso, macro en mega (Zoöplankton)

- Veelgestelde vragen -

Wat is fytoplankton?

Fytoplankton is fotosynthetische plankton die voornamelijk bestaat uit BlauwalgenKiezelalgen en Dinoflagellaten. Fytoplankton vormt het voedsel voor fytoplankton en zoöplankton en zorgen voor de grootste zuurstofproductie in zee door middel van fotosynthese.                   

TWN heeft een lijst uitgegeven voor fytoplankton uit Nederlandse zoete- en brakke wateren: 

Drie kiezelalg klassen: Coscinodiscophyceae, Fragilariaphyceae, and Bacillariophyceae. (Round et al., 1990) [USED ABOVE]

  • NEW: Drie kiezelalg klassen: Coscinodiscophyceae, Mediophyceae, Bacillariophyceae. (Medlin et al., 2004) [USED BELOW}
  • NEW: Een kiezelalg phylum en vijf klassen: Leptocylindrophyceae, Corethrophyceae, Mediophyceae, Biddulphiophyceae, and Bacillariophyceae. (Adl. et al., 2019)

Kiezelalgen (Bacillariophycea, Coscinodiscophycea en Fragilariophyceae), Silicoflagellates (Dictyochophyceae) en Coccolithophores (Prymnesiophycea) worden soms Chrysophytes genoemd. Echter, de Chrysophyceae zijn de Chrysophytes. 


Specifieke koolstof behoefte

Nanoplankton en microplankton kunnen via de volgende manieren koolstof binnenkrijgen: autotroof (CO2, HCO3- of CH4 als voeding), heterotroof ((CH2O)n = organismen als voeding) of mixotroof (beide).


Onderzoeksmethodes phytoplankton

— Plankton indeling —

Plankton is onderverdeeld in 7 groepen a.d.h.v. hun grootte:

  • Megaplankton (>20 cm) = heteropods, kwallen
  • Macroplankton (2-20 cm) = copepods, grote schaaldieren (garnalen en krill), en kwallen
  • Mesoplankton (0,2-20 mm) = copepods, pteropods, heteropod
  • Microplankton (20-200 micrometer) = kiezelalgen, dinoflagellaten, protozoan=protist zoöplankton (foraminifera, ciliates, radiolarians, beerdiertje), en metazoan zoöplankton (rotifers, copepod nauplii)
  • Nanoplankton/nanoflagellates (2-20 micrometer) = blauwalg, kiezelalgen, dinoflagellaten, en protozoan zooplankton (ciliates)
  • Picoplankton/picoflagellates (0,2-2 micrometer) = blauwalg 
  • Femtoplankton (<0,2 micrometer) = 

— Pico, nano en micro —

---- Groenalgen leven vooral in zoet- en soms in zout water

Pediastrum (Chlorophyceae)

Een kolonie van platte cellen (meestal 8, 16 of 32 cellen) die een cirkel vormen. Deze soort heeft pyrenoïden voor CO2 fixatie. 

---- Kiezelalgen/ kiezelwieren/ diatomeeën) leven in zoet- als in (vooral) zout water.                 ... Let op: Een diatom bloom kan giftig zijn!

— Kiezelwier geslachten (genera) onderscheiden —

De volgende geslachten komen veel voor onder de kiezelwieren:

Achnanthes, Achnanthidium, Amphora, Anomoeoneis, Asterionella, Aulacoseira, Bacillaria, Brachysira, Caloneis, Chaetoceros, Cocconeis, Craticula, Cyclotella, Cylindrotheca, Cymatopleura, Cymbella, Denticula, Diadesmis, Diatoma, Diploneis, Encyonema, Encyonopsis, Entomoneis, Epithemia, Eucocconeis, Eunotia, Fragilaria, Fragilariforma, Frustulia, Gomphonema, Gyrosigma, Hippodonta, Hantzschia, Mastogloia, Melosira, Meridion, Navicula, Neidium, Nitzschia, Pinnularia, Planothidium, Psammothidium, Pseudostaurosira, Rhizosolenia, Rhoicosphenia, Rhopalodia, Sellaphora, Skeletonema, Stauroneis, Staurosira, Staurosirella, Stenopterobia, Stephanodiscus, Surirella, Synedra, Tabellaria, Tryblionella, Tetracyclus, and vulgaris.


De geslachten (genera) die hierboven wit zijn kunnen als volgt worden onderscheiden.

  • Achnanthes heeft twee lijnen in het midden (die elkaar niet raken). Deze lijnen zijn aan een kant van de kiezelwier te zien, de voorkant of de achterkant. 
  • Amphora lijkt op een hamburger met een dikke burger in het midden.
  • Cocconeis heeft twee lijnen in het midden (die elkaar niet raken). Een andere mogelijkheid is een open ruimte in het midden dat lijkt op een lijn. De kiezelwier lijkt op een kokosnoot. 
  • Cyclotella is rond.
  • Cymbella lijkt op een gepelde sinaasappel. Meerdere strepen zijn te zien op zowel de voorkant als de achterkant.
  • Epithemia heeft een arch in het midden.
  • Eunotia heeft een stip aan de uiteinden en strepen in het midden.
  • Fragilaria heeft geen lijn in het midden. De kiezelwier is langwerpig en dun. Een andere mogelijkheid is dat de kiezelwier smal en rondachtig is, met (zwarte of witte) strepen die wat weghebben van zaden.
  • Gomphonema heeft twee lijnen in het midden (die elkaar niet raken). Deze lijnen zijn aan beide kanten van de kiezelwier te zien, de voorkant en de achterkant. De boven- en onderkant van de kiezelwier is niet symmetrisch. 
  • Gyrosigma lijkt op een ventilator wiek. 
  • Navicula heeft twee lijnen in het midden (die elkaar niet raken). Deze lijnen zijn aan beide kanten van de kiezelwier te zien, de voorkant en de achterkant. De boven- en onderkant van de kiezelwier is symmetrisch.
  • Nitzschia heeft een rits aan de zijkant.
  • Pinnularia is vaak rechthoekig.
  • Surilla heeft dikke lijnen aan de zijkant.
  • Vulagris heeft strepen en het uiterlijk van een made.

Skeletonema costatum (Mediophyceae) 

Chaetoceros wighamii (Mediophyceae)  

Synedra (Bacillariophyceae) 

---- Overige algen leven zowel in zoet- als in (vooral) zout water.                                               ... Let op: Een dinoflagellaat bloom kan giftig zijn!

Zeevonk (Dinophyceae) 

Een dinoflagellaat die het water verlicht via bioluminescentie. Dit geeft een blauwe gloed. 

Dinophysis dinoflagellates (Dinophyceae)

Verantwoordelijk voor diaretische schelpdiervergiftiging.

Dinophyceae parasiet in een  tintinnid ciliate . 

Het lijkt alsof er een rotifer in zit.  

Euglenozoa (Euglenophyceae)

Roodwier met vorticella (Oligohymenophorea) eraan vast.

Niet duidelijk waar deze bij hoort

Pseudostaurastrum

— Micro, meso, macro en mega —

Wat is zoöplankton?

Zoöplankton (dieren) bestaan uit holoplankton en meroplankton. Zoöplankton zijn herbivoren (grazers), omnivoren of carnivoren. Microzooplankton zijn de kleinste consumers. Zoöplankton vormen zelf het voedsel voor zoöplankton en vissen.   

Sommige zoöplankton blijven hun hele leven plankton (holoplankton) en andere alleen een gedeelte van hun levenscyclus (meroplankton).

---- Foraminifera gebruiken calciet (CaCO3), wat relatief stabiel is, voor het maken van hun schelp. Calcificatie wordt beïnvloed door de verzuring van de oceaan.

...

---- Beerdiertjes zijn 's werelds meest robuuste diertjes. Ze kunnen nucleaire straling en vacuüm van de ruimte overleven.


Beerdiertje (Tardigrada)

---- Copepods zijn de meest voorkomende grazers. Ze migreren verticaal. 


Eenoogkreeft (Copepod)

...


Eudiaptomus gracilis (Copepod)

Een eenoogkreeft, ook wel bekend als plankton in spongebob.

Het lievelingsdier van Paloma Lucena Moya.    :)

Paloma is een aquatisch ecoloog en docent in Ekenas (Finland). Zij was de eerste die mij de kans gaf om de wonderlijke wereld van plankton zelf te ontdekken. 

---- Pteropods en Heteropods gebruiken aragoniet (CaCO3), wat relatief onstabiel is, voor het maken van hun schelp. Omdat aragoniet beter oplosbaar is dan calciet, zijn Pteropods en Heteropods betere indicatoren voor verzuring van de oceaan dan Foraminifera. 


Zeevlinder [diacria trispinosa] (Pteropod)

Zeevlinders hebben een schelp. 

Zeevlinders worden gegeten door zee-engelen.


Zee olifant (Heteropod)


---- Andere zoöplankton zijn schaaldieren (amphipods, mysids, en euphausiids), weekdieren (naakte en geschaalde pteropods), gelatine zoöplankton (kwallen, pijlwormen, en appendicularians en salps) en ichthyoplankton (eieren en larven van vissen).  


Een kwal die in de fotosynthetische zone leeft.

0 m tot 200 m diep (fotische zone)

© 2016-2022 Bob LammersAlle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin